Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Videoton FC

2012.09.08

1941. A klubot 1941-ben alapították, Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven Az egyesület a város színeit, a piros-kéket választotta.

1942. November 21-én, díszközgyűlésen, alakult meg „hivatalosan” a klub. Az alapító okiratba bekerült – kissé kacifántos – neve: Székesfehérvári MOVE Vadásztölténygyár Sport és Kultur Egyesület lett. A VSK benevezett az 1942-43-as megyei bajnokságra, első mérkőzését a Móri Bányász ellen játszotta, és győzött 6:4-re.

1955. A világ akkori legjobb csapata, a magyar válogatott játszott a Vadásztölténygyári Vasas ellen a Berényi úti pályán. Csapatunk 20:0-ra kikapott – de az ellenfél góljait Kocsis Sándor (5), Csordás (4), Tichy (3), Sándor (3), Hidegkuti (2), Puskás, Szimcsák, és Palotás lőtték.

1957. Először rajtolt klubunk az NB II-ben. A premier: Vadásztölténygyári SK – Veszprém 2:1. Első NB II-es gólunkat a később sportvezetőként is elismert, Dérfalvi Imre lőtte.

1962. Az 1961-62-es szezonban, története addigi legjobb eredményét produkálva, harmadik lett az NB II-ben a csapat. Közel volt az NB I… A bajnokság végén nevet is változtatott a klub: VT Vasas lett, amely a következő idényben az NB I/B-ben indult.

1967. Szeptember 20-án, a VT Vasas – Rot-Weiss Erfurt (2:3) mérkőzésen avattuk a Sóstói Stadiont. Az év vége óriási sikert hozott: az NB I/B második helyezettjeként feljutott a Vidi az NB I-be. Igen, a Vidi, mert a klub újra névváltozásról döntött.

1968. Január 22-én a közgyűlés Videoton SC-re változtatta a klub nevét. Bő hónappal később az NB I-es premieren kikaptunk a Bp. Vasastól 6:1-re. Első NB I-es gólunkat Csukovics László szerezte.

1976. Az első "Ezüstcsapat". Második lett a Vidi az NB I-ben, de nincs szurkoló, aki ne úgy emlékezne, Müncz játékvezető elvette az aranyat tőlünk az Üllői úton.

1985. A csodálatos UEFA-kupa menetelés betetőzéseként, a Bernabeu Stadionban a Videoton, Májer góljával, 1-0-ra legyőzte a Real Madridot. A sóstói első felvonással (0-3) a Real nyerte a kupát, de talán nincs is a magyar futballnak olyan kedves ezüstérme még egy, mint ez.

1989. Az 1988-89-es bajnokságban remek csapat, minden idők egyik legerősebb Vidije formálódott Kaszás Gábor keze alatt. Végül 4. lett „csak” a Vidi, de akár az előző, akár a következő bajnoki év pontszámítási szisztémája érvényes, bajnokcsapatot ünnepelhettünk volna a Sóstón.

2006. Az FC Fehérvár megnyerte a Magyar Kupát!

2007. Szűk másfél évvel a Magyar Kupa-győzelem után, gyakorlatilag csődbe ment a klub, elveszítette NB I-es licencét. Garancsi István megmentette a Vidit, tulajdonlásával konszolidálódott a közel egymilliárdos tartozás, a Vidi folytathatta 2008 tavaszán a bajnokságot.

2008. Az „újjáépítés” fontos állomása: Ligakupa-győzelem.

2009. A klub másodszor is megnyerte a Ligakupát. A Garancsi-féle új korszak talán legnagyobb sikere: ismét Videotonnak hívják a klubot! A csapat várakozáson felül szerepelt a Soproni Liga őszi idényében: listavezetőként várhatta a tavaszt!

2010. 34 év után ismét ezüstérmes lett a csapatunk! Sokáig listavezetők voltunk, azonban az utolsó fordulókban a DVSC felzárkózott és egy végtelenül izgalmas hajrában végül alulmaradtunk. Az Európa Liga-selejtezőben a szlovén NK Maribor ellen nem sikerült kiharcolnunk a továbbjutást.

2011. BAJNOKCSAPAT! Fennállásunk eddigi legnagyobb sikerét értük el azzal, hogy óriási fölénnyel, nagyon magabiztosan nyertük meg a bajnokságot. 2006 után ismét Magyar Kupa-döntőt játszottunk, azonban a kupát végül a Kecskemétnek sikerült elhódítania.
Júniusban visszavágtunk a Kecskemétnek a Magyar Kupa-döntőjében elszenvedett vereségért, és idegenben hódítottuk el a Szuperkupát. Ez azt is jelenti, hogy csapatunk új edzője - Paulo Sousa - győzelemmel, és máris egy serleg megnyerésével mutatkozott be tétmérkőzésen a Vidi kispadján.